![](https://blog.mirliya.com.tr/wp-content/uploads/2023/10/000000.pngtextzeytinyagli-yaprak-dolmasi-nasil-yapilir.png)
Zeytinyağlı yaprak dolması, lezzetli ve sağlıklı bir mezedir. İşte zeytinyağlı yaprak dolması tarifi ve yapılışı!
Zeytinyağlı Yaprak Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler
- Zeytinyağı – 1 su bardağı
- Pirinç – 1 su bardağı
- Yaprak sarma için taze asma yaprakları – 1 demet
- Soğan – 1 adet
- Dolmalık fıstık – 1/2 su bardağı
- Çam fıstığı – 1/2 su bardağı
- Kuru üzüm – 1/4 su bardağı
- Nane – 1 tutam
- Tuz – 1 tatlı kaşığı
- Karabiber – 1 çay kaşığı
- Limon – 1 adet
- Su – 2 su bardağı
Hazırlanışı
- Pirinci yıkayın ve süzün.
- Soğanı küçük küpler halinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alın ve soğanları ekleyip kavurun.
- Kavrulan soğanlara dolmalık fıstık ve çam fıstığını ekleyip hafifçe kavurun.
- Pirinci ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
- Tuz, karabiber ve kuru üzümü de ekleyip karıştırın.
- Tencereye suyu ve limon suyunu ekleyerek karıştırın.
- Kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin ve ocaktan alın.
- Asma yapraklarını kaynar suda 1-2 dakika haşlayın ve süzün.
- Yaprakların sap kısımlarını kesin ve içlerine hazırladığınız pirinçli harçtan koyun.
- Yaprakları sıkıca sararak tencereye dizin.
- Dolmaların üzerine yaprakları kapatacak şekilde bir tabak yerleştirin ve su ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirin.
- Piştikten sonra dolmaları servis tabağına alın ve soğutmadan servis yapın.
Afiyet olsun!
Bir yanıt yazın