![](https://blog.mirliya.com.tr/wp-content/uploads/2023/09/000000.pngtextzeytinyagli-dolma-nasil-yapilir.png)
Zeytinyağlı dolma, lezzetli ve sağlıklı bir Türk mutfağı yemeğidir. Bu yazıda, zeytinyağlı dolma nasıl yapılır konusunda bilgiler bulabilirsiniz.
Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- Yarım kilogram dolmalık biber
- Yarım kilogram dolmalık kabak
- Yarım kilogram taze yapraklı asma yaprağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı dolmalık fıstık
- Yarım demet taze nane
- Yarım demet taze maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- 1 limonun suyu
Hazırlanışı:
Öncelikle pirinci yıkayın ve bir süzgece alarak suyunun süzülmesini sağlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağı ile birlikte tavada hafifçe kavurun.
Dolma İç Harcının Hazırlanışı:
- Pirinci kavurduğunuz soğana ekleyin ve kısık ateşte pirinçler şeffaflaşıncaya kadar karıştırarak kavurun.
- Dolmalık fıstığı da ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
- Taze nane ve maydanozu ince bir şekilde doğrayın ve tencereye ekleyin.
- Tuz, karabiber ve limon suyunu ilave ederek güzelce karıştırın.
- İç harcınız hazır olduğunda ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Dolmaların Hazırlanışı:
- Dolmalık biberlerin ve kabakların sap kısımlarını kesin ve içlerini çıkarın.
- Taze yapraklı asma yapraklarını kaynar suda biraz haşlayın ve süzün.
- Haşlanmış yaprakları ve dolmalık sebzeleri tuzlu suda bir süre bekletin.
- Biberleri ve kabakları iç harç ile doldurup ağzını kapatın.
- Kalan yaprakları düz bir zemine yayın ve üzerine doldurduğunuz dolmaları sıralayın.
- Tencerenin dibine birkaç yaprak yerleştirip dolmaları yan yana dizin. Dolmaların üstüne birkaç yaprak daha koyun.
- Üzerine yeteri kadar su ve zeytinyağı ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Pişen dolmaları servis tabağına alın ve soğuduktan sonra servis yapın.
Bir yanıt yazın