Mirliya'dan BilgilerMirliya'dan Bilgiler

zeytinyağlı dolma nasıl yapılır

Zeytinyağlı dolma, lezzetli ve sağlıklı bir Türk mutfağı yemeğidir. Bu yazıda, zeytinyağlı dolma nasıl yapılır konusunda bilgiler bulabilirsiniz.

Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • Yarım kilogram dolmalık biber
  • Yarım kilogram dolmalık kabak
  • Yarım kilogram taze yapraklı asma yaprağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı dolmalık fıstık
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet taze maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 limonun suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle pirinci yıkayın ve bir süzgece alarak suyunun süzülmesini sağlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağı ile birlikte tavada hafifçe kavurun.

Dolma İç Harcının Hazırlanışı:

  1. Pirinci kavurduğunuz soğana ekleyin ve kısık ateşte pirinçler şeffaflaşıncaya kadar karıştırarak kavurun.
  2. Dolmalık fıstığı da ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  3. Taze nane ve maydanozu ince bir şekilde doğrayın ve tencereye ekleyin.
  4. Tuz, karabiber ve limon suyunu ilave ederek güzelce karıştırın.
  5. İç harcınız hazır olduğunda ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.

Dolmaların Hazırlanışı:

  1. Dolmalık biberlerin ve kabakların sap kısımlarını kesin ve içlerini çıkarın.
  2. Taze yapraklı asma yapraklarını kaynar suda biraz haşlayın ve süzün.
  3. Haşlanmış yaprakları ve dolmalık sebzeleri tuzlu suda bir süre bekletin.
  4. Biberleri ve kabakları iç harç ile doldurup ağzını kapatın.
  5. Kalan yaprakları düz bir zemine yayın ve üzerine doldurduğunuz dolmaları sıralayın.
  6. Tencerenin dibine birkaç yaprak yerleştirip dolmaları yan yana dizin. Dolmaların üstüne birkaç yaprak daha koyun.
  7. Üzerine yeteri kadar su ve zeytinyağı ekleyin.
  8. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  9. Pişen dolmaları servis tabağına alın ve soğuduktan sonra servis yapın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

@Katen on Instagram
[instagram-feed feed=1]

Press ESC to close